Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier De bibliotheek in coronatijd

  1. Voorwoord

Jos Debeij (Hoofd afdeling Bibliotheekstelsel, KB) over de bibliotheekwereld in tijden van corona
Jos Debeij (Hoofd afdeling Bibliotheekstelsel, KB) over de bibliotheekwereld in tijden van corona
Jos Debeij

Coronaproof dienstverlening

De opkomst bij de regiobijeenkomst van de Vereniging voor Openbare Bibliotheken (VOB) op donderdag 12 maart het Groningse Forum was niet groot. Bibliotheken waren druk bezig hun dienstverlening coronaproof te maken: van het om en om aanzetten van computers tot het afgelasten van activiteiten.

Ongekend snel schakelen

Heel even leek het erop dat bibliotheken zouden stilvallen. Niets bleek minder waar. Al op vrijdag begonnen bibliotheken reserveringen thuis te bezorgen, de boekentassen ophangend aan de deurklink. Bibliotheekorganisaties schakelden ongekend snel – ook in hun samenwerking: op Biebtobieb werd de CrisisBieb-groep ingericht om alle nieuwe vormen van dienstverlening te delen.

Lokaal relevant

Bibliotheken wilden niet alleen verwijzen naar de sterk uitgebreide digitale bibliotheek: ze wilden ook relevant blijven in de lokale samenleving. Het bleef niet bij de mogelijkheid boeken af te halen en te laten bezorgen: oudere leden werden gebeld, lokale online programma’s werden opgetuigd en de hulp bij het invullen van de belastingformulieren werd digitaal voortgezet. Ook op netwerkniveau werd doorgepakt. De VOB, SPN en KB intensiveerden het overleg en kwamen tot een gezamenlijke aanpak. In VOB-verband werd volop aandacht gegeven aan de organisatorische en financiële consequenties van de crisis.

Over dit dossier

Dit dossier biedt een overzicht van de betekenis van de coronacrisis voor het bibliotheekstelsel – op zoveel mogelijk vlakken, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het laat zien hoe we als sector door de virusuitbraak zijn geraakt en hoe het bibliotheekstelsel in zijn gelaagdheid van KB, POI’s en bibliotheken zijn maatschappelijke functie tijdens deze periode heeft ingevuld. Die informatie is belangrijk voor nu, bijvoorbeeld in het gesprek met stakeholder en subsidiënt. Maar ook voor later, zodat ook over tientallen jaren nog steeds duidelijk is wat in de bibliotheeksector gebeurde toen het coronavirus de wereld trof.

Jos Debeij